Vinotéka na Instagramu Vinotéka na Facebooku Vinotéka na YouTube

Mapa webu » Akce » Kurkuma: Nejen léčivé účinky indického koření

Kurkuma: Nejen léčivé účinky indického koření

Kurkuma pochází z východní Indie a přezdívá se jí žlutý zázvor. Zázvoru je nejen podobná, ale je s ním také příbuzná. Navíc má ostrou a poněkud pálivou chuť. I proto se stala oblíbenou součástí především asijské a indické kuchyně. V obchodě můžete narazit především na kurkumu sušenou (drcené kořeny), méně často pak na kurkumu čerstvou. Hlavním producentem kurkumy je Indie, další výrobci jsou Čína, Haiti, Indonésie, Jamajka, Maljsie, Pákistán, Peru, Vietnam, Šrí Lanka.

Kurkuma obsahuje žluté barvivo kurkumin, které se využívá v potravinářství k dobarvování sýrů, cukrovinek, omáček i likérů. Nutno podotknout, že na rozdíl od chemických „éček“ není kurkumin zdraví škodlivý.

Léčivé účinky kurkumy

Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem a již po staletí využívají lidé pozitivních účinků kurkumy na trávící soustavu, protože stimuluje funkci jater a žlučníku. I to je jeden z důvodů, proč je toto koření oblíbené. Kurkuma omezuje nadýmání a pomáhá při trávení tučných jídel. Lidové léčitelství využívá kurkumu při léčbě žlučníkových chorob. Kurkumou si mohou okořenit pokrmy i lidé s citlivým žaludkem, kterým nedělá ostatní koření (například pepř) dobře.

Rakovina

Kurkuma údajně působí i jako prevence rakoviny. Obsahuje totiž kukominoidy, které dávají kurkumě žlutý vzhled a jsou silnými antioxidanty, které pomáhají tělu bojovat proti volným radikálům. Vědecké výzkumy navíc potvrzují, že látky obsažené v kurkumě pomáhají regenerovat mozkové buňky. Kurkuma také posiluje paměť a zlepšuje kognitivní funkce mozku.

Poškození jater

Kurkuma byla v ajurvédské medicíně pokládána za hlavní prostředek k nastolení dobré funkce jater. Oblíbenou kombinací k léčbě jaterních potíží byla kombinace zázvoru a kurkumy. Zázvor zrychluje krevní oběh a tím zajišťuje urychlenou dodávku kurkumy do jater. Kurkumin, jako antioxidant, je vhodný při infekčních zápalech jater a toxickém poškození jater.

Otrava jídlem

Kurkuma velice účinně hubí bakterie salmonely, která je nejčasnějším původcem otrav jídlem. Kurkuma také působí proti zánětu žaludku a tenkého střeva.

Zažívací potíže

Kurkuma podporuje tvorbu žluči a to vede k lepšímu trávení tuků.

Artridtida

Mnoho výzkumů dokazuje protizánětlivé působení kurkumy. Kurkumin je stejně účinný proti zánětům jako ibuprofen nebo kortizon, ale kurkuma působí bez vedlejších účinků.

Onemocnění srdce

V rámci studií o účincích kurkumy byly ověřovány účinky kurkuminu na reakce arterií při změnách krevního tlaku (tzv "arterial compliance").

Ze závěrů těchto studií vyplynulo, že kurkumin vyvolává významné zlepšení srdečního zdraví a snižuje cholesterol.

Kurkuma v kosmetice

Ženy a dívky si v některých částech Indie oplachují tvář ve vodě s kurkumou. Kurkuma zanechává zlatavou zář a chrání pleť před akné a podobnými kožními problémy, reguluje totiž činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvení, podporuje tvorbu kolagenu a tím přispívá k regeneraci kůže.

Indické koření Kurkuma

Kurkuma v kuchyni

Čerstvá kurkuma se používá oloupaná a nakrájená, sekaná nebo strouhaná. Přidává se do nakládané zeleniny a pikantních chuťovek, slouží také jako konzervační prostředek.

Sušená kurkuma – většinou strouhaná na prášek se používá jako součást kari koření – kromě kurkumy je zde přítomen kajenský pepř, kmín, koriandr, pískavice a další. Bylo totiž zjištěno, že léčivé účinky kurkumy se mnohonásobí společně s dalším kořením, hlavní roli ve společném užívání hraje pepř!

Kurkuma je dobrá s baklažánem, fazolemi, vejci, čočkou, masem, drůbeží, rybami, s rýží, kořenovou zeleninou a dokonce i se špenátem.

Pro své silně barvící vlastnosti se využívá i k dobarvování sýrů, omáček nebo rýže.

S jakým kořením se kurkuma kombinuje?

Především se kombinuje s pepřem, dále s hřebíčkem, chilli, kokosovým mlékem, s listy i plody koriandru, fenyklem, česnekem, šabrejem kmínovitým, citronelou, semeny hořčice, paprikou a truskavcem vonným.

Kdo by si měl dát na kurkumu pozor?

Kurkumu ve větším množství by tedy neměly konzumovat osoby užívající léky na ředění krve – rozhodně po konzultaci s lékařem.

Nechte svůj organismus povzbudit přírodními účinky indického koření kurkuma!


Další akce a novinky

11.09.2023 Burčáková sezóna zahájena !!!
02.05.2021 Jsme na Dáme Jídlo a Wolt !
09.11.2020 PPL ParcelShop v obchodním centru Borská Pole
23.08.2017 PPL ParcelShop

Seznam všech akcí zde »